Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Poważny problem z laptopem

MultiGTAMISSION

Pytanie

Opublikowano

Witam, wstępnie napiszę, iż jeśli przeoczyłem poprawną kategorię, to proszę o przeniesie.

Problem polega na tym, iż po ok. 1/2 godz. korzystania z laptopa on nagrzewa się i zacina się niemiłosiernie. Bardzo przeszkadza to w pracy. Użycie procesora jest wtedy ciągle 100%, po około 45 min nie daje się z niego korzystać. Laptop jest kładziony na biurku, więc nie powinien się grzać; wentylacja też lekko zawodzi, słabiej czuję oddawanie powietrza podczas pracy na biurku.

Proszę o pomoc - to uniemożliwia pracę na laptopie.

Post pisany na nowym komputerze, jako, iż oddaję komputer komuś innego (mam zamiar).

wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

System mam / miałem zainstalowany, więc nie mam dysku. Za to mam od producenta laptopa klucz doń.

Mini konserwacja wykonana - czuję lekkie efekty, tylko jak je "dopełnić"?

Opublikowano

Oddaj laptopa do serwisu, tam specjaliści zobaczą co się da zrobić, wymiana pasty termoprzewodzącej to podstawa - pewnie powierzchnia procesora jest już suchutka i temu tak grzeje, ew. wymienią cooler CPU na jakiś inny i po problemie. W domu nic z tym nie zrobisz, chyba że masz wiedzę na temat demontażu obudowy laptopa i reszty - w takim razie zwracam honor.

Opublikowano

Rozkręcając laptopa i wyczyścić calutki układ chłodzenia + zmienić pasty termoprzewodzące na MX-2 (tylko nie pierwsze lepsze silikony).

Z miesiąc temu rozkręcałem laptopa który nie był używany od 3 lat, to co tam było po prostu szczena mi opadła. Tyle kurzu i się dziwić że wcześniej 'laptop się ścinał'.

graphic.png
Opublikowano

Usuwam, nie robiłem tego nigdy, zrobię, ja skanuję; to nie tego raczej wina, to będzie skomplikowane w przypadku laptopa. Ponadto w odpowiedzi na temperaturę on zacina się w temperaturze jakby po 1/2 godz. na łóżko się go kładło. Ale ja z niego korzystam na biurku.

Opublikowano

Wymiana pasty na Cpu/ wyczyszczenie laptopa z kurzu / lub przeinstaluj win7 

Opublikowano

Wejdz w menagera wydajnosc i sprawdz czy przypadkiem nie ma tam minerd.exe wirus ten powoduje calkowite zuzycia procesora lub ramu (100%) wirus moze sie wlaczac podczas uruchamiania komputera lub po jakims czasie polecam rowniez sciagnac YAC cleaner

Opublikowano

Próbowałem odpalić laptopa:
"Inicjowanie procesu logowania interakcyjnego nie powiodło się.

Zobacz dziennik zdarzeń, aby uzyskać szczegółowe informacje".

Opublikowano

Dziękuję za wskazówki; odpowiedź Mr. Rocki star12 i D3monic naprawiłem komputer! Na razie działa bez zarzutu, aczkolwiek nie korzystałem z niego przez długi czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...